Çocuk Hakları

ÇOCUĞU FARK ET, HAKKINI KORU!

SOS Çocukköyü Derneği, bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin çocuk haklarının korunması için, dünya üzerinde 138 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası SOS Çocukköyleri şemsiyesi altında kapsamlı çalışmalar yürütüyor. SOS Çocukköyü Derneği’nin çocuk hakları odağındaki faaliyetleri arasında temel olarak ülkemizdeki çocuk odaklı yasaların güncellenmesi, çocuk koruma sistemlerinin geliştirilip yaygınlaştırılması, çocuk hakları ve sorumlulukları konusunda toplumsal bilinçlenmeyi arttırmak bulunuyor.

BENİ FARK ET

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, çocukların haklarını düzenleyen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 20 Kasım 1989’da kabul etti. Sözleşme, ülkemizde 12 Mart 1996 yılında Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildi; yani Çocuk Haklarına Dair Sözleşme uyarınca ülkemizde devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ!

Her birimiz… Her bir çocuğun hakları olduğunu, bu hakları doğrultusunda sorumlulukları olduğunu, bunları gözetmemiz gerektiğini bilmeliyiz.

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket 

ÇOCUK HAKLARI VARDIR

Çocukluk, 0-18 yaş arası dönemi kapsayan insan yaşamının en önemli dönemlerinden biridir. Çocuğun bu dönemi sağlıklı deneyimleyebilmesi onun topluma faydalı bir birey olması  açısından önemlidir.

“Çocuk hakları”, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket 

EĞİTİM HAKKI

Ayrım gözetmeksizin her çocuk eşit haklara sahiptir ve her çocuğun eğitime erişimde eşit hakları var. Oysa UNICEF’in raporuna göre 2030 yılına geldiğimizde, ilkokul ötesinde hiçbir eğitimi bulunmayan 1,5 milyar yetişkin olacak.

Bu trajik ön görü hepimizin geleceğini belirliyor.

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

BESLENME HAKKI

Sağlıklı beslenme, çocuğun yaşam kalitesini, sağlığını, gelişimini olumlu etkileyen, onu güçlendiren, eğitimden yararlanma potansiyelini ve başarısını arttıran önemli bir etmendir.

Son zamanlarda yapılan pek çok araştırma, çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenme hakkından etkili bir şekilde yararlanamadığını gösteriyor. UNICEF 2019 raporuna göre, Dünya üzerinde beş yaşından küçük her 3 çocuktan 1’i kötü besleniyor; iki yaşından küçük her 3 çocuktan 2’si de yetersiz gıda alıyor.

Bu trajik durum, hepimizin geleceğini belirliyor.

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

ŞİDDETSİZ YAŞAMA

Tüm çocukların her türlü ihmal ve istismara karşı korunma hakkı vardır. Ancak her gün pek çok çocuk evde, okulda veya bulundukları topluluklarda şiddete tanıklık ediyor veya şiddete maruz kalıyor.

Hükümetler, yetişkinler ve çocukların bu engellerin üstesinden gelmek için birlikte çalışmaları gerekiyor. Böylelikle çocuklar haklarından faydalanabilecek ve potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecek.

Çocuk Hakları konusunda devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ!

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

Çocukların kendilerini etkileyen konularda düşüncelerinin dikkate alınması hakkı vardır. Ancak pek çok yetişkin, çocukların yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorunları çözmek üzere en iyi yolu bulmaları için onların görüşlerini dinlemeye zaman ayırmıyor veya onlarla iş birliği yapmıyor.

Hükümetler, yetişkinler ve çocukların bu engellerin üstesinden gelmek için birlikte çalışmaları gerekiyor. Böylelikle çocuklar haklarını yaşayabilecekler ve potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecekler.

Çocuk Hakları konusunda devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ!

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

OYUN OYNAMA HAKKI

Uluslararası Çalışma Örgütü, dünya genelinde, yaşları 5 ila 17 olan 160 milyon çocuğun çalışmaya zorlandığına ve bu nedenle eğitim, sağlık olanaklarından ve oyun oynama haklarından yoksun kaldığına dikkati çekiyor.

Çocukların oyun ihtiyaçlarının farkında olmalı; oyun, kültür ve spor alanlarında çocukların da fikirlerini alarak aktif olmasını sağlamalıyız!

Çocuk Hakları konusunda devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ!

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

SAĞLIKLI YAŞAM

Her çocuğun sağlık hizmetinden yararlanma hakkı vardır. Hastalıklardan korunması devletin ve toplumun güvencesi altında olup tüm çocuklar tedavi haklarına erişebilmelidir.

Çocuk Hakları konusunda devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ!

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

SEVİLMEK VE İLGİ GÖRMEK

54 maddeden ve bu maddelerin fıkralarından oluşan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, günümüzde çocukların haklarını korumak için en geniş kapsamlı hukukî metin durumunda. Çocuk hakları sözleşmesi bir yandan ortada dururken, diğer taraftan bu sözleşmeye taraf ülkelerin bazılarında çocuklar istismara ve kötü muameleye maruz kalmakta, temel hak ve özgürlüklerinden mahrum edilmektedir.

Çocukların yaşlarına uygun olmayan herhangi bir eylem gördüğünüzde, çocuğa yönelik her türlü istismar ve ihmale karşı sesinizi yükseltmelisiniz. İstismar ve ihmal durumları ile ilgili herhangi bir şüphe duymanız halinde yetkililere bildirmelisiniz.

Çocuğu Fark Et! Hakkını Koru!

#benifarket

“2. Çocuk Hakları Festivali” 18 Kasım Cumartesi 15.00’ten itibaren Lefkoşa Kızılbaş Parkı’nda

 

Farkındalık faaliyetleri kapsamında geçtiğimiz yıl ilki yoğun bir katılımla gerçekleşen Çocuk Festivali’nin bu yıl ikinicisi düzenleniyor. Birçok paydaşı ile bir araya gelerek bir dizi aktiviteyi halka açık ve ücretsiz şekilde düzenleyen SOS Çocukköyü Derneği, 18 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’ten itibaren tüm halkımızı Lefkoşa Kızılbaş Parkı’na bekliyor.

Tarih:18 Kasım 2023 Cumartesi

Saat: 15.00-18.00

Yer: Lefkoşa Kızılbaş Parkı

ETKİNLİK AKIŞI

15:00 – Toplanma

15:00 – 17:00 Basketbol

15:30 – 16:30 Bisiklet Turu

16:30 – 17:15 BMX

17:00 – 17:10 Cimnastik

17:15 – 17:25 Dans

Etkinlik boyunca Survivor parkuru ve çeşitli aktiviteler (SOS Kreş ve Anaokulu Sanat Atölyesi, Okul Öncesi Eğitim Derneği Çocuk Hakları Temalı Etkinlikler, SOS Takı Atölyesi) devam edecektir.

 

*Bisiklet turu için yaş sınırı: minimum 10 yaş