SOS Çocukköyü Derneği, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde toplumsal farkındalığımızın artması gerektiğine, milletlerin ortak görevi olan çocukların iyi yetiştirilmesi konusunda her zümrenin üzerine düşeni layıkıyla yapmasının önemini vurguluyor.
Çocuk Hakları ile İlgili Yasal Mevzuta İvedilik
SOS Çocukköyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akter, çocuk haklarıyla ilgili farkındalığın yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu konudaki eksiklerin ve yasal çalışmaların bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu. SOS Çocukköyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Buğra Akter, tüm çocukların 1 Haziran Dünya Çocuklar Günü’nü kutlarken, toplum refahı için öncelikle çocuk hakları ve çocuk istismarına karşı ülkedeki yasal mevzuatın güncellenerek, birbiriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Akter, SOS Çocukköyü olarak bu konuda katkı koymaya ve göreve hazır olduklarına işaret etti.
Uzun bir zamandır konuşulan ve yasal mevzuat çalışmaları halihazırda başlayan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM)’nin sadece kağıt üzerinde kalan bir çalışma değil, fiilen görev yapan bir yapıya kavuşmasının da son derece önemli olduğunu vurgulayan Akter, bu konuda bütün siyasilere çağrıda bulundu.
Sosyal Hizmetler Dairesi Güçlendirilmeli
Dezavantajlı ve istismara uğramış çocukların devlete bağlı tek adresi konumundaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin, ekip olarak koşullarını zorlayarak son derece özveriyle çalışmasına rağmen, yıllardır ihmal edilmesi nedeniyle son derece yetersiz kaldığını anlatan Dernek Başkanı Avukat Buğra Akter, dairenin mevcut koşullarının ivedilikle iyileştirilmesinin yine bütün siyasilerin temel sorumluluklarından biri olduğuna işaret etti.
Çocuk Hakları Konusunda Farkındalık Artırılmalı
‘Sağlıklı bir toplumun temeli, sağlık ve refah içinde yetişmiş kuşaklardır’ diyen Akter, bunun da ancak çocuk hakları için ülkede oluşturulacak bütünlüklü bir yapıyla mümkün olabileceğini belirtti.
Çocuk hakları konusunda toplumun farkındalığının artırılmasının önemine de işaret eden Akter, eğitim sistemi içinde çocukların kendi haklarıyla ilgli bilinçlendirilmesi için yerleştirilecek yeni unsurlarla daha sağlıklı kuşakların yetişmesine katkı sağlanabileceğinin de altını çizdi. Akter, bugün gelişmiş birçok ülkede uygulanan ve çocukların güvenliğini sağlayan ve suça bulaşmasının önüne geçen bir mekanizmanın ana unsurlarından biri olarak faaliyet gösteren çocuk polisi biriminin de ivedilikle ülkemizde de uygulanması gerektiğini belirtti.
İstatistiki Veri Tabanı Oluşturulmalı
Geleceğe yönelik daha sağlıklı çalışmalar yapılabilmesinin ana unsurlarından biri olan veri işlem konusunda da ülkede büyük eksikler olduğuna dikkat çeken Buğra Akter, istatistiki verilerin toplanarak bir veri tabanı oluşturulması için yetkilileri göreve çağırdı. ‘Her bireyin, kurum, kuruluş, devlet ve özel tüm sektörlerin odağına, çocuklarımızın her türlü ihmal ve istismardan uzak, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde gelişmesini koyması gerektiğine samimiyetle inanıyoruz” diyen Akter, tüm çocukları sevgiyle kucakladıklarını ifade etti.
Ulusal Müdür Refika İnce ise Dünya Çocuk Günü dolayısıyla şunları söyledi: “Tüm çocukların risklerden korunabildiği ve birlikte kardeşçe yetişebildiği bir dünyayı amaçlayarak çocuklara atfedilen bu günde dilerdik ki ülkemizde de dünyada da çocuklar ümit edilen bu standartlarda yaşayabilsinler. Ancak, yakın coğrafyamızda süregelen savaşlarda ölen çocukları korumaktan insanlık olarak sınıfta kaldık. Bunun yanı sıra, ülkemize göz attığımızda çocukları koruyan sistemlerin ve hizmetlerin yetersiz olduğunu ve çocuk odaklı politikaların geliştirilmediğini biliyoruz. Bu özel günü fırsat bilerek, çocukları yalnızca özel günlerde düşünerek yapılan aktivitelerin, onların hayatlarında olumlu yönde kalıcı izler bırakmaya yeterli olmadığını hatırlatmak istiyoruz. Başta devlet yetkilileri olmak üzere, tüm paydaşların ve halkın çocuk odaklı politikaları ve stratejileri geliştirmek için derhal harekete geçmesi gerekiyor. SOS Çocukköyü Derneği olarak bu doğrultuda geliştirdiğimiz birçok projemiz var. Bu projelerin hayata geçirilmesi için her zaman gayret sarfettik. Dünya üzerindeki 135 ülkede bulunan SOS Çocukköyleri’nin söylemi ‘Her çocuk için sevgi dolu bir yuva’dır. Sevginin iyileştirici olduğunu biliyoruz. Çocuklar için çalışmalarımıza, çocuk haklarını anlatmaya ve savunmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz.”
SOS Çocukköyü Derneği © 2022
Birkaç dakika içinde size dönüş yapacağız.
Canlı
Sohbete başla
🟢 Online
SOS WhatsApp Hattı