Çocuk Hakları

Çocuk Hakları

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Çocuk Hakları konusunda devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ❗
Biz hakların ve sorumluluklarımızın farkındayız❗
HAK EDİYORUM❗HAK İSTİYORUM❗

2-min

HAK EDİYORUM! HAK İSTİYORUM!
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, çocukların haklarını düzenleyen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 20 Kasım 1989’da kabul etti. Sözleşme, ülkemizde 12 Mart 1996 yılında Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildi; yani Çocuk Haklarına Dair Sözleşme uyarınca ülkemizde devlet ile beraber HEPİMİZ SORUMLUYUZ!

Çocuk haklarını savunmak, geleceği savunmaktır. Hep birlikte çocuklarımıza daha parlak ve adil bir gelecek sunalım

3-min

Ayrım gözetmeksizin her çocuk eşit haklara sahiptir ve her çocuğun eğitime erişimde eşit hakları var. Oysa UNICEF’in raporuna göre 2030 yılına geldiğimizde, ilkokul ötesinde hiçbir eğitimi bulunmayan 1,5 milyar yetişkin olacak. BU SORUNU GÖRMEZDEN GELEMEYİZ❗️

Bir ülkenin geleceğini inşa edecek olan nesillerin, kaliteli eğitim alabilmesi tüm toplumun ortak sorumluluğudur.
Tüm çocukların nitelikli ve eşit eğitim alabilmesi için hep birlikte daha fazla çaba göstermeliyiz!

9-min

54 maddeden ve bu maddelerin fıkralarından oluşan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, günümüzde çocukların haklarını korumak için en geniş kapsamlı hukukî metin durumunda.
Çocuk hakları sözleşmesi bir yandan ortada dururken, diğer taraftan bu sözleşmeye taraf ülkelerin bazılarında çocuklar istismara ve kötü muameleye maruz kalıyor; temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ediliyor❗️
Çocukların yaşlarına uygun olmayan herhangi bir eylem gördüğünüzde, çocuğa yönelik her türlü istismar ve ihmale karşı SESİMİZİ YÜKSELTELİM!

4-min

UNICEF 2019 raporuna göre, Dünya üzerinde beş yaşından küçük her 3 çocuktan 1’i kötü besleniyor; iki yaşından küçük her 3 çocuktan 2’si de yetersiz gıda alıyor!
Yetersiz beslenme, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz etkiliyor.
Bu trajik durum, hepimizin geleceğini belirliyor. Her çocuğun sağlıklı beslenme hakkı var!
Link

5-min

Tüm çocukların her türlü ihmal ve istismara karşı korunma hakkı vardır. Ancak her gün pek çok çocuk evde, okulda veya bulundukları topluluklarda şiddete tanıklık ediyor veya şiddete maruz kalıyor.
Hükümetler, yetişkinler ve çocukların bu engellerin üstesinden gelmek için birlikte çalışmaları gerekiyor. Böylelikle her çocuk, sevgi dolu, güvenli bir ortamda büyüme haklarından faydalanabilecek ve potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecek.

6-min

ÇOCUKLARIN SESLERİNİ DUYUYOR MUYUZ?
Çocukların kendilerini etkileyen konularda düşüncelerinin dikkate alınması hakkı vardır. Ancak pek çok yetişkin, çocukların yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorunları çözmek üzere en iyi yolu bulmaları için onların görüşlerini dinlemeye zaman ayırmıyor veya onlarla iş birliği
yapmıyor.
Hükümetler, yetişkinler ve çocukların bu engellerin üstesinden gelmek için birlikte çalışmaları gerekiyor. Böylelikle çocuklar haklarını yaşayabilecekler ve potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecekler.

Çocuk Hakları konusunda devlet ile beraber hepimiz SORUMLUYUZ❗

7-min

Uluslararası Çalışma Örgütü, dünya genelinde, yaşları 5 ila 17 olan 160 milyon çocuğun çalışmaya zorlandığına ve bu nedenle eğitim, sağlık olanaklarından ve oyun oynama haklarından yoksun kaldığına dikkati çekiyor.
Çocukların oyun ihtiyaçlarının farkında olmalı; oyun, kültür ve spor alanlarında çocukların da fikirlerini alarak aktif olmasını sağlamalıyız❗

8-min

Her çocuğun sağlık hizmetinden yararlanma hakkı vardır. Hastalıklardan korunması devletin ve toplumun güvencesi altında olup tüm çocuklar tedavi haklarına erişebilmelidir.