SOS Çocukköyü Derneği, bünyesindeki 201 çocuğun eğitimi için başlattığı “Geleceğim Sizden, Gücüm Eğitimden” kampanyasında toplumun desteğine ihtiyaç var. Yapılacak bağışlarla, çocukların ve gençlerin eğitim hazırlıkları, okul ücretleri, cep harçlıkları ve kurs bedellerine katkı sağlamak hedefleniyor
SOS Çocukköyü Derneği, Koronavirus önlemleri altında başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında, dernek çatısı altında bakım ve destek gören çocuk ve gençler için “Geleceğim Sizden, Gücüm Eğitimden” kampanyası başlattı. Kampanya için toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Yapılacak bağışlar sayesinde çocukların ve gençlerin eğitim hazırlıkları, okul ücretleri, cep harçlıkları ve kurs bedellerine katkı sağlamak hedefleniyor. Çocuklarımızın geleceğe umutla bakabilmesi ve güzel bir gelecek hayal edebilmesi için iyi bir eğitim alması gerekiyor ve bunun için de toplumun desteğine ihtiyaçları var. SOS Çocukköyü İletişim Koordinatörü Simge Özkan, “Geleceğim Sizden, Gücüm Eğitimden” kampanyasının, çocukların gelecekte meslek sahibi olması ve toplumun ihtiyacını karşılamak adına önem taşıdığını belirterek, çocukların eğitimine destek olabilmek adına sivil topluma ve topluma büyük rol düştüğünü ifade etti. SOS Çocukköyü Bireysel Bağışçı Sorumlusu Raşit Kutlu da, “Çocuklar geleceğimizdir” sözünün lafta kalmaması ve bu sözü gerçeğe dökmek için “Geleceğim Sizden, Gücüm Eğitimden” kampanyasını başlattıklarını, toplumdan gelecek bağışların kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti. SOS Çocukköyü’nde yaşamını sürdüren 60 çocuk olduğuna dikkat çeken Kutlu, “Girne Gençlik Evi’nde 23, SOS’in sorumluluğunda olan yarı bağımsız 16 çocuk, Aile Güçlendirme Programı altında ise 102 çocuk vardır. Toplamda 201 çocuğa hizmet vermekteyiz” dedi.
Özkan: Çocukların farklı farklı ihtiyaçları var SOS Çocukköyü İletişim Koordinatörü Simge Özkan, yeni eğitim yılında çocukların ve gençlerin ihtiyaçlarını karşılamak için “Geleceğim Sizden, Gücüm Eğitimden” kampanyasının hayata geçtiğini vurguladı. Her yıl ihtiyaçların değişmesi nedeniyle böyle kampanyalar yaptıklarına dikkat çeken Özkan, bu yıl pandemiden dolayı ihtiyaçlarının farklılaştığını ve ekstra ihtiyaçlar doğduğunu vurguladı. Özkan, kampanyanın, çocukların gelecekte meslek sahibi olması ve toplumun ihtiyacını karşılamak adına önem taşıdığını söyleyerek, “Bu çocuklar gelecekte gerek öğretmen, gerek profesör, gerekse ayakkabı tamircisi veya kuaför olsun, hepsinin eğitimden geçmesi veya gerekli kurslara giderek kendini geliştirmeleri gerekir ama param var mı diye düşünmemeleri gerekir” şeklinde konuştu. Çocukların eğitimine destek olabilmek adına sivil topluma ve topluma büyük rol düştüğünü ifade eden Özkan, çocukların SOS Çocukköyü’ne gelmeden önce yaşadıkları her bir hikayenin farklı olduğundan bahsederek, çocukların eğitim alıp sosyalleşebilmesinin önemli olduğunu söyledi. “Her bir çocuğun farklı farklı ihtiyaçları vardır” diyen Özkan, kimisinin sosyal bilimlere, kimisinin fen bilimlerine ilgisi varken, kiminin de mesleki eğilimleri ile farklılaştığını belirtti. Simge Özkan, çocukların bazen sanata, bazen spora, bazen de kültürel aktivitelere eğilimleri olduğunu ve her çocuğun kendi potansiyelini geliştirmesine ışık tutmak istediklerini kaydetti. Özkan, çocukları kurslara ve idmanlara, ya da derslere götürmenin SOS’in sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, “Kurs ve derslerde kullanılan kıyafet ve diğer malzemeleri temin etmek de SOS’in sorumluluğudur. Bunların hepsi birer ihtiyaçtır. Nasıl ki evde çocuğumuzu derse götürürken arabaya benzin koymak zorundayız, bizde bu köyde arabaya benzin koymak zorundayız ve bu çocuklar evdeki sayı kadar değil çok daha fazladır” dedi. SOS olarak sadece çocuklara yaşam desteği, güvenlik, bakım ya da sıcak yuva sağlamadıklarını, onlara iyi birer eğitim ve onları geleceğe güçlü hazırlamak için çabaladıklarını kaydederek, bunun için de toplumun desteğine ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti.
Kutlu: 16 yaşına kadar çocuklara SOS’de bakım ve destek veriliyor
SOS Çocuk Köyü “Geleceğim Sizden Gücüm Eğitimden” Kampanyası Bireysel Bağışçı Sorumlusu Raşit Kutlu, SOS Çocuk Köyü’nün 1991 yılından bugüne hizmet verdiğini,1993 yılında 6 çocukla yola çıktığını belirtti. SOS’in aile temelinde bakım veren bir kurum olduğunu anlatan Kutlu, “Bu bakım, çocukların biyolojik olmayan anneleri ile birlikte bir yaşam sürdüğü, kendi odalarının, kendi mutfaklarının, kendi kişisel alanlarının olduğu, özel yeteneklerine göre gerekli eğitimleri aldıkları bir temeli oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. Kutlu, çocukların aile temelli bakımdan önce ihmal ve istismar şikayeti doğrultusunda sosyal hizmetler aracılığı ile SOS’e geldiğini kaydederek, çocukların SOS’den önce Çağlayan Çocuk Yuvası’na yerleştirildiğini, oranın bir istasyon görevi gördüğünü ifade etti. Sonraki aşmada ise Sosyal Hizmetler Dairesi ekibi ve SOS Pedagoji ekibinin Çağlayan Çocuk Yuvası’na giderek uygun olan çocuklarla görüştüğünü vurgulayan Kutlu, “Daha sonra uygun olan çocukların oryantasyonu başlar. Çocuklar bu süreçte gidip gelir, burayı görür tanır, pedagoji ekibi ile tanışır, hangi eve yerleştirilecekse o anne ve evle tanışır, odasını görür, hoş geldin partisi düzenlenir ve adaptasyonu sağlanır” dedi. SOS’e 6 aylık gelen çocuk olduğuna dikkat çeken Kutlu, 1 ve 5 yaşında gelen çocukların da olduğunun altını çizdi. Kutlu, 2021’in başında 6 kardeş çocuk geldiğini belirterek durumu örnekledi. Kutlu, 16 yaşına kadar çocuklara SOS Çocukköyü Derneği’nde bakım ve destek verdiklerini vurgulayarak, her evde 5-6 çocuk kaldığını, çocukların farklı farklı okullara gittiğini kaydetti. Çocukların spora veya müziğe ilgisi varsa gerekli eğitimi almak için yönlendirildiklerini belirten Kutlu, özel eğitim gereksinimi olan çocukların da olduğunu ve bu çocukların özel eğitime gönderildiğini ifade etti. Kutlu, çocukların bir travma ile buraya geldiğini ve bu çocuklara destek olabilmek adına onlara psikolojik destek verildiğini söyleyerek, her çocuğun aile tipi bakım aldığını belirtti.
“Maddi desteğimiz 24 yaşına kadar sürüyor”
16 yaşından sonra çocukların Girne Gençlik Evi’ne gittiğini ve orada da anneler yerine gençlik danışmanlarının onlara yoldaş ve yol gösterici olduklarını anımsatan Kutlu, şöyle devam etti: “18-19 yaşına kadar çocuklar gençlik evinde yaşamlarını sürdürür. 19 yaşında da “Yarı Bağımsız Yaşam” dediğimiz hayata geçip, eve çıkarlar. Evin kirasının yarısını biz, yarısını da çocuk kendi öder, gence iş bulunur, işe gider, bir taraftan okula gider. Biz de çocuğun nasıl bir ortamda yaşadığını görmek, bir şeye ihtiyacı olup olmadığını sormak, sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine bakmak için sürekli ziyaretlerde bulunuruz. Desteğimiz devam eder. Maddi desteğimiz genç 24-25 yaşına gelip, kendini ne zaman hazır hissedene, okulunu bitirene, iş sahibi olup ve kendi ayakları üzerinde durana kadar devam eder. Manevi desteğimiz her zaman devam eder”. Bunların yanında SOS Çocuk Köyü’nde yaşamını sürdüren 60 çocuk olduğuna dikkat çeken Kutlu, “ Gençlik Evi’nde 23, SOS’in sorumluluğunda olan yarı bağımsız 16 çocuk, Aile Güçlendirme Programı altında ise 102 çocuk vardır. Toplamda 201 çocuğa hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.
“Çocuklar geleceğimizdir sözü lafta kalmamalı”
SOS’teki bakım ve destek programlarının uzun dönemli olduğunu anlatan Kutlu, “Bakımımıza giren çocuklar ortalama 11-12 yıl, destek verdiğimiz çocuklar ise ortalama 5 yıl SOS bakım ve desteği alıyor. Bu süreçte de her bir çocuğun ayrı ayrı ihtiyaçları ile ilgileniyoruz” dedi. Kutlu, tüm bu süreci gelen bağışlarla döndürdüklerine dikkat çekerek, devletin de SOS’e cüzi bir miktar katkısı olduğunu, temelinde büyük bir oranda bağışlarla sağladıklarını kaydetti. Bağışları artırabilmek ve gündemde tutabilmek için dönemsel kampanyalar yaptıklarının altını çizen Kutlu, bunlardan birinin de “Geleceğim Sizden, Gücüm Eğitimden” olduğunu vurguladı. “Çocuklar geleceğimizdir” sözünün lafta kalmaması ve bu sözü gerçeğe dökmek için eğitim kampanyasını oluşturduklarını söyleyen Kutlu, bu ülkenin kuaföre de, makiniste de, öğretmene de ihtiyacı olduğunu belirtti. Kutlu, kampanya amacının çocukların okul ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına oluşturulduğuna dikkat çekerek, “Pandemi ile birlikte çocukların okul ihtiyaçları da değişti. Her evde bir bilgisayar varken, artık birkaç tane bilgisayar, ya da her çocuğa tablet ihtiyacı doğdu. İnternet altyapımızı daha kılmak zorunda kaldık, eğitmenlerimiz yoktu, pandeminin etkisi ile birlikte eğitmenlerin alınma ihtiyacı doğdu” dedi. Pandemi ile birlikte yeni ihtiyaçların doğduğunu, öncelikle sivil toplum örgütlerinin ve toplumun desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydeden Kutlu, toplumdan gelen bağışların kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti.
“Nefes alabilmek için bağışa ihtiyacımız var”
Kutlu, şunları kaydetti: “Ben SOS’i bir insan vücuduna benzetiyorum. SOS de sürekli nefes alıp veren bir yerdir. Derneğimizde hiçbir zaman yaşam bitmez, her zaman bağışa ihtiyacımız vardır. Bir çocuğun gençlik evine geçişi olduğunda, yerine yeni çocuklar gelir ve yeni ihtiyaçlar doğar. Bu nedenle de çocukların yeni ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve geleceklerini garanti altına alabilmek için bu gibi kampanyalar düzenlemek zorundayız.” Kampanyaya destek vermek isteyenlerin en basit yöntemle tüm faturalı hatlardan SOS yazıp 4120’ye mesaj atmak olduğunu, böylelikle 40 TL bağışta bulunacaklarını söyleyen Kutlu, bu 40 TL’nin bir çocuğun cep harçlığı olabileceğini kaydetti. Kutlu, aynı zamanda SOS Çocukköyü’nün banka hesap numaralarına da bağış yapılabileceğini, ya da derneği ziyaret edip elden bağışta bulunabileceklerini ifade ederek, “soscocukkoyu.org” adresine girip online bağış yapılabileceğini vurguladı.
SOS Çocukköyü Derneği © 2022