SIFIR AYRIMCILIK

Sivil toplum örgütlerinden yasalar önündeki ayrımcılık için ortak çağrı

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?

SOS Çocukköyü Derneği, her yıl “1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü” dolayısıyla, toplumsal ve evrensel, birçok eşitsizliğe dikkati çeken kampanyalar yürütüyor. Bu yıl, birçok sivil toplum örgütü ile bir araya gelerek “Yasalardaki Ayrımcılık” konusunu ülkemizin gündemine taşımak ve toplumumuzu bu konuda bilinçlendirmek amacıyla ülkemizdeki yasal düzenlemelerdeki ayrımcı noktalara dikkati çekiyor. SOS Çocukköyü Derneği, Barolar Birliği, Evrensel Hasta Hakları Derneği, İnsan Hakları Platformu, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS),  Kuir Kıbrıs Derneği ve Mülteci Hakları Derneği çocuklar, kadınlar, eğitim, hasta hakları, mülteci hakları, insan hakları, LGBTİ+ hakları gibi konularda ülkemizde var olan yasal ayrımcılıkların altını çiziyor.

SOS Çocukköyü Derneği:

Yasalarımızda çocuğun tanımı farklılık gösterir. Mesela yasaların bazılarında bireyler 18 yaşına kadar çocuk olarak tanımlanırken, bazılarında ise 16 veya daha farklı yaşlarda çocuk olarak tanımlanır.

Peki bu nelere yol açabilir farkında mısınız?

Söz konusu farklı tanımlama ihmal, istismar ve suça sürüklenme durumlarında çocuklar arası ayrımcalık yaratacağı için çocuk hakları ihlal edilir.

Yasalarımız çocuğun hakkını koruyacak şekilde güncellenmedikçe…

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”

Barolar Birliği:

“Kadına yönelik şiddetle mücadelede etkili araçlardan biri olan “Koruma Emri”, Aile Yasası’na göre sadece birliktelik yaşamış veya ayrılmış çiftler söz konusu olduğunda alınabilir.

Mesela hiç tanımadığınız biri, sizi fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddete maruz bırakır veya bunlara teşebbüs ederse; sizi ısrarlı şekilde takip ederse koruma emri alamazsınız.

Kadına yönelik şiddetle mücadeledeki yasal eksiklikler giderilmedikçe ve Toplumsa Cinsiyet Eşitliği Dairesi faaliyete geçirilmedikçe….

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”

Evrensel Hasta Hakları Derneği:

“Anayasamızda, yaşam hakkı, sağlık hakkı ve beden bütünlüğü hakkı herkes için korunmuştur.

Ne yazık ki ülkemizde hasta haklarını özel olarak koruyan yasal düzenlemeler ve idari düzenlemeler yoktur. Son 20 yılda, taslak bir yasal metin Cumhuriyet Meclisimize iki kez gidebilmiş ancak öncelik verilmediği için Genel Kurul’da hiç görüşülememiştir.

Ülkemizde hasta hakları korunamadığı sürece, yasal düzenlemelerle idari düzenlemelerle koruma altına alınmadığı sürece

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”

İnsan Hakları Platformu:

Vicdani ret hakkı, bireylerin kişisel inançları veya vicdani sebepleri nedeniyle askerlik hizmetini reddetme hakkıdır. Avrupa Konseyi üyesi 46 ülkeden sadece Türkiye’de vicdani ret hakkı yoktur.  Kıbrıs’ın kuzeyinde de şu ana kadar bu hak yasal olarak tanınmadığından Vicdani reddini açıklayan aktivistlerin yargılanmasına devam ediliyor. Vicdani ret hakkı yasa tasarısı için ateşkes koşulları var diyerek toplanmayan meclis komitesi bedelli askerlik affı için toplanıyor. Eşitlik bunun neresinde.

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) & Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS):

“Göç yasası diye bilinen yasal düzenleme çalışanlar arası eşitsizlik, adaletsizlik ve yoksulluk yarattı.

Bu yasa yüzünden çalışanlar arasında maaş ve özlük hakları bakımından ayrımcılık yaratıldı. Çalışanlar arasında yasalardaki bu ayrımcılık sürdükçe,

Göç Yasası kaldırılmadıkça

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”

Kuir Kıbrıs Derneği: 

Kıbrıs’ın kuzey kesiminde intersekslere yönelik küçük yaşta tıbbi zorunluluğu olmayan ve salt kozmetik sebeplerle sakatlanmalara neden olacak sözde “normalleştirici” tıbbi müdahaleler yapılmakta. Bu durumu önleyecek herhangi bir yasamız bulunmamaktadır.

Ek olarak hemcins birliktelikler ve evlilikler tanınmamaktadır.

Dolayısıyla karşı cins birlikteliklerine ya da evliliklerine verilen, sosyal güvenlik, çalışma ve emeklilik ödenekleri, serbest dolaşım, aile birleşmesi, ebeveyn hakları ve miras gibi haklardan LGBTİ+lar yararlanamamaktadır ve mahrum bırakılmaktadır.

Yasalar önünde LGBTİ+’lar olarak eğitim, sağlık, istihdam, barınma, Aile Kurma, Mal ve Hizmetlere Erişim gibi birçok alanda ayrımcılığa maruz kalıyorsak

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”

Mülteci Hakları Derneği:

Ülkemizdeki yasal düzenlemelere göre, sığınma amacıyla gelen insanlar önce cezalandırılmakta ardından zulüm görme riskleri olan yerlere geri gönderilmektedirler. Sığınma en temel insan haklarından biri ise, eşitik bunun neresinde ?

EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?

Sosyal Medyada Paylaş: